Man har i mange år diskuteret hvem opfandt vodkaen. Hvor stammer vodka fra?                                         Kommer vodka fra Rusland? Fra Ukraine? Eller stammer vodka fra Polen?Der er lige så mange svar som der er spørgsmål. I det her lille vodka blog indlæg, vil vi prøve at belyse vodkaens tidligste historie.

I Østeuropa er der er altid blevet lavet vodka, eller forsøgt! Folk har haft en naturlig trang til at lave en  alkoholisk drik der kunne virke styrkende og varmende. Derved blev vodkaen født.

Vodka er altid blevet lavet af det man havde rigeligt af. I Polen har det eksempelvis generelt været kartofler der er blevet brugt som grundsten til vodkaer, mens det i Rusland har været forskellige kornsorter ( i nyere tid særligt hvede). I teorien kan man lave vodka ud af alt der indeholder sukker og stivelse. Efter sigende skulle der faktisk være lavet en rødbede vodka i Tyrkiet. Den har vi heldigvis aldrig smagt på!

Men altså, de produkter man havde nok af, og kunne tillade sig at bruge til andet end fødevarer, begyndte man at eksperimentere med. I starten var resultatet en uklar og klumpet substans der nok ikke har nået højere op end 20 % i alkohol. Efterhånden forbedrede man teknikkerne, og fik et produkt der minder mere om den vodka vi kender i dag – dette skete i løbet af 1500 tallet. Her blomsterede antallet af destillerier i både Rusland, Polen og Ukraine.

Men hvem opfandt vodkaen? Vi kommer ikke frem til et klart svar her. Vodka blev gradvist opfundet, udviklet og forfinet i de områder der i dag udgør Rusland, Polen og Ukraine. Hvert land hævder at være opfinderen bag vodka, men sandheden er nok at det skete gradvist i hele området. Dne dag i dag er der dog små forskelle på vodkafremstillingen i hhv. Rusland, Polen og Ukraine. De har hver deres særpræs og kendetegn. Hvilket giver os mulighed for at smage på en masse forskellige vodkaer. Så det er jo dejligt:)